Uživatelský účet Mac zmizel? Zde je návod, jak ji získat zpět

Pokud váš uživatelský účet Mac zmizel, pravděpodobně nadáváte zařízení a bojíte se o svá data. Nebojte se, máme řešení pro ukládání dat, které potřebujete.

Někteří uživatelé se do svých počítačů Mac vrátili po zaslouženém přerušení obrazovky, jen aby zjistili, že jejich uživatelský účet zmizel. Může to být jeden nebo více účtů AWOL, ale spodní řádek je stejný: Uživatel se nemůže přihlásit, aby získal přístup ke svým údajům.

Obnovení uživatelského účtu Mac

Pokud váš uživatelský účet Mac zmizel, máme dvě řešení.

Prvním je obnovení továrního nastavení počítače Mac. Tato možnost je však potenciálně časově náročná a odstraní všechna data z vašeho počítače Mac, takže byste to měli dělat, pouze pokud máte zálohu Time Machine, ze které se chcete zotavit.

Druhým řešením je postupovat podle níže uvedených kroků a doufejme, že znovu získáte přístup ke svému účtu bez obětovat všechna data. Budete muset napsat tři počítačové příkazy, ale při pečlivém provedení těchto kroků byste neměli mít žádné problémy.

1. Vypněte Mac a počkejte

Aby toto řešení fungovalo správně, musíte Mac vypnout a počkat pět minut. Myslím to vážně. Počkejte, až se váš Mac úplně vypne (obrazovka zmizí naprostočerná) a nastavte časovač na pět minut. Pokračovat byste měli pouze jednou.

2. Spusťte počítač Mac do prostředí Unix pomocí režimu jednoho uživatele nebo Verbose (neplatí pro počítače Mac s čipem T2)

Po uplynutí pěti minut musíte stisknout tlačítko napájení a poté podržet následující dvě klávesy:

Command + V pro macOS Mojave a vyšší

Command + S pro macOS High Sierra a nižší

(Pokud používáte heslo firmwaru, musíte heslo před spuštěním v podrobném režimu vypnout)

Pokud na obrazovce bliká malý bílý obdélník, uvolněte klávesy. A NEPANIKUJTE.

Na černém pozadí byste měli vidět spoustu matoucího bílého kódu. Toto je unixový shell vašeho Macu a je to úplně normální.

Váš Unix Shell by měl vypadat nějak takto. Obrázek: Hokoonho, YouTube

3. Zadejte svůj první klíčový příkaz

Dolní řádek unixového kódu by měl něco číst podobný na:

localhost: / root # pci pauza: SDXC

Musíte stisknout vstoupit klíč, vytvoření nového řádku, který bude číst pouze:

localhost: / root #

Nyní zadejte následující klíčový příkaz - dbejte na zachování všech mezer - do nového řádku:

/ sbin / mount -uw /

lis vstoupit znovu a na obrazovce uvidíte řadu řádků kódu. Tento příkaz by měl připojit souborový systém vašeho pevného disku Mac.

Uvidíte mnoho řádků kódu, jako je tento. Obrázek: Hokoonho, YouTube

4. Zadejte druhý klíčový příkaz

Poslední řádek by se měl lišit od všech nad ním. Takto můžete zjistit, že je váš počítač připraven na další příkaz.

lis vstoupit znovu vytvořit nový řádek, který by měl číst:

localhost: / root #

Nyní na tomto řádku zadejte svůj druhý klíčový příkaz následujícím způsobem a ujistěte se, že mezery a velká písmena jsou úplně stejné:

rm /var/db/.AppleSetupDone

lis vstoupit. Právě jste ve svém Macu smazali konfigurační soubor, který vám umožní projít počátečním nastavením a znovu vytvořit nového uživatele, aniž byste obětovali data ve vašem počítači.

5. Zadejte příkaz třetího klíče

Po posledním stisknutí klávesy Enter byste se měli setkat s dalším novým řádkem, který zní:

localhost: / root #

Nezadejte svůj poslední klíčový příkaz, který restartuje váš Mac, a zadejte enter:

restartovat

To bylo jednodušší, hm?

6. Projděte nastavení

Po zadání posledního klíčového příkazu se váš Mac restartuje a objeví se na úvodní obrazovce nastavení, jako by byl úplně nový. Nemějte obavy, neměli byste přijít o žádná data, právě jsme váš Mac přiměli, aby si myslel, že jste toto nastavení nikdy neprovedli.

Postupujte podle pokynů na obrazovce a vyberte svůj jazyk, region, nastavení WiFi atd.

Nicméně, ne přenést data ze zálohy nebo se připojit k vašemu Apple ID. To vám zabere spoustu času a opravdu to nemusíte.

Až budete vyzváni, vytvořte nový uživatelský účet a heslo správce. Pokud vše půjde dobře, budete tento účet mazat - existuje však šance, že místo toho budete muset zkopírovat všechna svá stará data a použít tento nový účet do budoucna. Pojmenujte to tedy.

7. Odemkněte svůj starý účet prostřednictvím Uživatelé a skupiny

Jakmile bude váš nový účet vytvořen a přihlášen, otevřete Systémové preference aplikace z doku nebo z ikony Apple na řádku nabídek.

Klepněte na Uživatelé a skupiny a žasněte nad svými starými uživatelskými účty v postranním panelu. Pro přístup k těmto účtům musíte nejprve kliknout na tlačítko Visací zámek a zadat nové heslo správce.

Když je visací zámek odemčený, vyberte v postranním panelu svůj starý účet a klikněte na Obnovit heslo zobrazené tlačítko. Vytvořte nové, nezapomenutelné heslo pro svůj starý účet.

Obnovte heslo svých starých účtů.

8. Přihlaste se ke svému starému účtu (pokud můžete)

S novým heslem vytvořeným pro váš starý účet jej snad uvidíte a přihlásíte se znovu z přihlašovací obrazovky. Chcete-li to otestovat, klikněte na Jablko na liště nabídek a odhlaste se. Poté na přihlašovací stránce klikněte na svůj starý uživatelský účet a zadejte své nově vytvořené heslo.

Et voila! Ve svém starém účtu jste zpět se všemi svými starými daty. Neváhejte a vraťte se zpět do sekce Uživatelé a skupiny a smažte účet správce, který jsme vytvořili v této příručce.

9. Pokud váš účet stále chybí, otevřete aplikaci Finder

Bohužel pro některé z vás tento poslední krok nebude fungovat. Pokud váš starý účet na přihlašovací stránce Mac stále chybí, můžeme vaše data obnovit tak, že je zkopírujeme do nového účtu správce.

Chcete-li to provést, začněte přihlášením zpět do nového účtu správce a poté otevřete Nálezce.

Potřebujeme přístup k pevnému disku vašeho počítače Mac, a abychom zajistili, že to dokážeme, musíte otevřít Finder Předvolby z řádku nabídek. Pod nadpisem Obecné zaškrtněte políčko a zobrazí se váš pevný disk na ploše.

Zaškrtněte toto políčko v předvolbách Finderu

10. Zkopírujte svá data do svého nového účtu

Poklepáním na ikonu pevného disku, která se objevila na ploše, otevřete nové okno Finderu.

Přejděte na Uživatelé složku a poté přejděte do starého uživatelského účtu.

Zde jsou všechna vaše stará data, pokud ve složkách nejsou žádné ikony červených bloků, můžete do nich přejít a zkopírovat libovolná data, která chcete obnovit. V opačném případě, Control-Click složku s ikonou červeného bloku a klikněte na Duplikát.

Zadejte své nové heslo správce a klikněte na Pokračovat. Zobrazí se duplicitní verze této složky a všech dat v ní, ke které máte přístup a můžete ji přesunout do svého nového účtu.

Udělejte to pro všechna data, která chcete obnovit, a když jste si jisti, že máte vše, můžete svůj starý uživatelský účet odstranit z předvoleb Uživatelé a skupiny, abyste uvolnili místo na pevném disku.

Pomocí nového účtu správce můžete duplikovat blokované složky ve starém účtu

Doufejme, že po tom všem, co jste zpět do svého účtu, jsou vaše data v bezpečí. Pokud tyto tipy nepomohly, je možné, že jedinou zbývající možností je obnovení továrního nastavení a obnovení dat ze zálohy. Dejte nám vědět v komentářích, jak pro vás tento průvodce fungoval!

Poslední příspěvky