Pokračuje váš iPhone v odinstalování aplikací? Jak zastavit automatické vykládání

Pokud jste v systému iOS 11 noví, možná jste si všimli, že některé aplikace jsou náhodně „smazány“ nebo dokonce samy se odinstalují. Může být frustrující muset konzistentně přeinstalovat své aplikace. Můžete si však být jisti, že váš iOS ve skutečnosti funguje podle očekávání.

Je to funkce, ne chyba. Vaše aplikace ve skutečnosti nejsou „mazány“ - jsou vykládány. Tato funkce se nazývá Offload Unused Apps a lze ji opravdu snadno vypnout (nebo znovu zapnout).

Co je toto nastavení?

Offload Unused Apps is a feature that was mentioned in iOS 11 as a easy way for users to save and optimize their storage.

Tato funkce automaticky „uvolní“ aplikace, které nepoužíváte nebo které využíváte jen velmi zřídka, když máte nedostatek úložného prostoru. Tyto aplikace zůstanou na domovské obrazovce, ale ikony se zobrazí šedě a vedle nich bude malé logo cloudu.

Na rozdíl od jednoduchého odstranění aplikace, vykládání aplikací ve skutečnosti ukládá dokumenty a data aplikace místně do vašeho zařízení.

Před iOS 11 bylo jedinou možností uložení úložiště skutečně smazat aplikaci (která také odstranila dokumenty a data aplikace).

Jinými slovy, můžete uložit úložiště bez ztráty dat aplikace. Když znovu nainstalujete vyloženou aplikaci, data se automaticky obnoví.

V zásadě je to, jako byste nikdy aplikaci vůbec nevymazali.

Jak zakázat offload aplikace (a další možnosti)

I když je to funkce, soudě podle některých příspěvků na fórech podpory Apple, někteří uživatelé by ji raději měli vypnutou.

Offload Unused Apps is enabled by default. Uživatelé také mohli být nechtěně zapnuti, nebo to jednoduše vyzkoušeli a rozhodli se, že se jim to nelíbí.

V každém případě je možné tuto funkci deaktivovat.

Poznámka: Ve skutečnosti existují dva způsoby přístupu k této funkci. V sekci Nastavení iPhone je přepínání v sekci Úložiště pro iPhone a iTunes a App Store. Jediným způsobem, jak tuto funkci deaktivovat, je však v iTunes a App Store.

  • Otevři Nastavení aplikace
  • Klepněte na iTunes a App Store
  • Měli byste vidět Offload Unused Apps next to a přepnout
  • Pokud je přepínač zelený, je povolen. Klepněte na něj deaktivovat

Pokud se někdy rozhodnete, že chcete funkci znovu zapnout, postupujte podle výše uvedených kroků a povolte ji klepnutím na Offload Unused Apps.

Jak jednotlivě vykládat aplikace na vašem iPhone

Možná by se vám líbilo mít možnost místo aplikací mazat aplikace, ale nechcete, aby to iOS dělal automaticky.

Naštěstí můžete aplikace jednotlivě přesouvat, i když je automatické nastavení deaktivováno. Zde je návod.

  • Otevřeno Nastavení
  • Klepněte na Všeobecné
  • Klepněte na Úložiště pro iPhone
  • Klepněte na aplikaci, kterou chcete stáhnout
  • V další nabídce byste měli vidět možnost Offload aplikace. Klepněte na něj
  • Klepněte na Offload aplikace ještě jednou pro potvrzení

Stejně jako u automatického nastavení i při samostatném vykládání aplikací se dokumenty a data aplikace uloží do vašeho zařízení. Tímto způsobem, když se rozhodnete aplikaci přeinstalovat, tato data bez problémů obnoví.

Jak přeinstalovat stažené aplikace

Je zřejmé, že deaktivací této funkce přeinstalujete své aplikace a zabráníte jejich automatickému vykládání v budoucnu.

Pokud chcete tuto funkci používat i nadále, ale potřebujete přístup k jednotlivé vyložené aplikaci, můžete přejít na Nastavení -> Obecné -> Úložiště iPhone. Klepněte na aplikaci a potom klepněte na Přeinstalujte aplikaci.

Případně můžete jednoduše klepněte na jeho ikonu přeinstalovat

Jiné problémy

Na druhou stranu mohou nastat některé problémy s Offload Unused Apps.

Někteří uživatelé konkrétně hlásí, že se data jejich aplikací ve skutečnosti odstraňují, když je aplikace vyložena. Nemůžeme nezávisle potvrdit každý případ, ale rozhodně to není to, jak má vykládka fungovat.

Může se jednat o chybu ve vaší konkrétní instanci iOS 11+ nebo problém s konkrétní aplikací. Naštěstí dochází ke ztrátě dat aplikací při vykládání aplikacíne se zdají být rozšířené. Jinými slovy, může se jednat o ojedinělý nebo sporadický incident.

V jiné poznámce, pokud váš iPhone je vlastně při skutečném mazání aplikací, pak pravděpodobně dojde k další chybě nebo problému se sluchátkem. Doporučujeme vyzkoušet tvrdý restart, zálohovat a obnovit tovární nastavení iPhonu nebo se obrátit přímo na podporu Apple.

Poslední příspěvky